पश्चिमोत्तानासन סנסקריט. פאסצ"ימה-אחורי, אוטטנה-להאריך. תנוחה התארכות לפנים.
"הטובה מבין כולן, מאפשרת מעבר הנשימה דרך סושומנה, (ערוץ אנרגטי מיסטי), מבעירה את אש העיכול, מסירה הצטברויות מיותרות מהמותניים ומחסלת את כל המחלות!"
(גחרנדה –סאמחיטה)
אחד התרגומים מסנסקריט, הוא מתיחת החלק האחורי של הישבנים או מצב של מתיחת החלק האחורי (עורפי). פאשצ"ימה – חלק אחורי (מערבי- בהודו נהוג לתרגל וגם להתפלל עם הפנים לכיוון המערב). אוטטנה-מתיחה חזקה, מטרת התנוחה להתכופף קדימה.
במצב הסופי, הגב התחתון בזווית של 45 מעלות לכיוון הרצפה וככל שהזווית חדה יותר, כך התנוחה מושלמת יותר. החשוב ביותר בתנוחה, זהו מצב התודעה, לכן, כל אחד יעשה את כל שביכולתו. בנוסף, ביצוע אינדיווידואלי של התנוחה תלוי גם במבנה של בית החזה. ככל שבית החזה חביתי יותר, צריכה להיות זווית גדולה יותר וככל שבית החזה דק יותר, צריכה להיות זווית קטנה יותר.
דגשים:
כפות הרגליים צמודות. לדחוף את העקבים קדימה, כאשר האצבעות של כפות הרגליים מופנות אלינו, כך שכפות הרגליים יהיו צמודות או יותר ותוך כדי כך, החלק האחורי של הרגליים צמוד לרצפה.
כפות הרגליים פתוחות, כלומר, החלק החיצוני של כפות רגליים מופנה אלינו והחלק הפנימי פונה קדימה. כאשר אדם לא גמיש מתיישב, עם גב זקוף ומיישר את רגליו, הן כבר מתוחות. העבודה שלו למעשה, מתחילה מהרפיית הרגליים ובעיקר הירכיים (שרירי הרגליים הם השרירים הגדולים בגוף). כאשר הרגליים נשארות למטה, במצב משוחרר ורפוי, הגוף לבדו "יתרכך" ויתחיל לזרום קדימה ולמטה. אם נעשה כל זאת בצורה נכונה, אז הרגליים, ישארו ישרות והן מעצמן לא ינטו להתכופף בברכיים. אחרי מספר כניסות לתנוחה, אפשר אפילו להישאר בה (אם אין תחושות חזקות ולא נעימות. אין רצון לצאת ממנה).
התועלת:
אחת התנוחות המצוינות ללימודה של השקטת התודעה. טובה לתחילת השיעור! טקסטים קלאסיים, מדווחים שהיא משפרת תאבון בריא, מרזה ומרפאה מחלות. טובה לנוקשות ולבעיות גב תחתון. מערכת הרבייה (למשל תנוחה טובה למנוע הפלות אצל נשים), כי תפקוד מערכת הרבייה, כמו גם מערכת העיכול, ומערכות רבות אחרות, תלוי במצב של הגב התחתון.
מערכת העיכול: שיפור תפקוד המעיים, הקיבה ושאר האיברים בחלל הבטן.
לחץ דם.
וואריאציה יותר קלה:
מי שלא מגיע עם הידיים לכפות רגליים, יכול להשתמש ברצועה/חגורה. לכרוך אותה סביב כפות הרגליים. על מנת להגיע לנוחיות ולמצב של "המסת התחושות", אפשר להגביה את האגן עם כרית. להישען עם הידיים על ערימת ספרים או על קובייה. תנוחות חלופיות וקלות יותר – Janursirsasana-ראש ברך, ו Uttanasana– מתיחה חזקה בעמידה.
העיניים:
בכל התנוחות מומלץ לעצום אותם (ככל שמתאפשר), אולם יש אנשים, שקל להם יותר להגיע להרפיה פיזית ומנטאלית עם עיניים פקוחות. זהו דבר מאוד אינדיווידואלי.
הגב:
חשוב שהגב יישאר ישר וזקוף. בטקסטים של טנטרה למשל, כתוב, שאם הגב לא ישר אז המתרגל מקבל "דקירה" אנרגטית באזור של מניפורה (צ"אקרה הקשורה לבריאות) ודרכה מאבד אנרגיית חיים.
הראש:
רצוי מאוד, שהראש יישאר ישר, עד כמה שזה מתאפשר, ללא "צניחה" למטה.
התוויות נגד יחסיות:
עודף משקל, הריון מעל שלושה חודשים, פריצת דיסק במצב האקוטי.