המילה סמדהי (היתעוררות) היא מאוד מיסטית ומכוונת אל משהו בלתי מושג (לפחות לא בגלגול הזה).
אם אנו רוצים איכשהו להשתמש ביוגה סוטרות אנו צריכים משהו מעשי וממשי משהו שאדם נורמאלי יכול להשיג.
בואו נדבר על מצב של שקט (שלווה). מאה אחוז שלווה זהו המוות. העדר מוחלט של שקט, זהו מצב של אי שקט טוטאלי, וכנראה הפירכוסים לפני המוות. ביניהם נמצא הטווח של מצבי חיים ותרגול.
כדי להתחיל בתרגול, נחוץ מצב התחלתי של שקט אשר עם העמקתו, יהפוך להיות מצב תודעה שונה עם הפרדה קבועה שלו למתבונן (המצב הרוחני הלא משתנה) ופרקריטי – מרק עכור של מחשבות, תחושות ודמויות. אם יש יותר מידי אי שקט, צריך פשוט לחכות או ליפרוק את המתח בפעילות גופנית כלשהי.
נניח שהמצב ההתחלתי של שקט שווה לעשרים אחוז (מהשקט הנצחי ), אז התחלה של שינוי מצב התודעה הוא 40 אחוז, וההופעה של המתבונן הוא 50 אחוז…
למצב של שקט אמיתי ואיכותי יש תכונות של העדר חיפזון או רצון להגיע או להשיג משהו. למעשה, זוהי הרפיה מנטאלית.
כעת נעשה סימן של "שווה" בין המצב של השקט והסאמאדהי. למה לא? זוהי גישה מעשית לעומת וויתור (כמשהו בלתי ניתן להשגה) על מרכיב חשוב משמונת האיברים של פטנג'לי.
ימה-ניאמה-אסאנה-פראניימה-פרטיהרה-דהרנה-דהינה-סאמאדהי (שלוקה 2.29) שמשום מה, מפורשים כשלבים שבאים אחד אחרי השני. ואני אומר ,שכל זה לא כך בתרגול. בתרגול כל זה מגיע ביחד! אולי רק בדרגות ביטוי שונות. למעשה ,פטנג'לי גם מאשר אחדות זו כאשר מאחד בפרק השלישי (דהינה, דהרנה וסאמאדהי) בסאנימה (שלוקה 3.4) – מצב פנימי קבוע ויציב (attractor) שמאופיינת בדהרנה (התכוונות חד כיוונית), דהינה (תשומת לב רצופה ואיכותית) וסאמאדהי (שקט אשר מהווה בסיס לתרגול). לפני זה בפרק השני (2.47) פטנג'אלי חיבר בין תנוחה והתבוננות (סאמאפאטי) להתבוננות באין סוף (אננטה סאמאפאטי). כלומר, ביצוע מדיטטיבי של התנוחות אשר נובע מתרגול של הרפיה בתנוחה.
מצבי תודעה של אקסטזה, אלה הם לדעתי לא סאמאדהי ולא משהו שימושי או אמיתי, אלא תוצר לוואי של פריקת המתחים ואיזון מחדש של מערכת גוף-נפש.
למרות שזה מעניין ובלתי נשכח, ההבדל הוא ,שהמצאות קבועה בשקט נותנת מצע יציב וחזק (1.14). יציבות חזקה ואקסטזות קבועות (צייד אחרי חוויות רוחניות) הורסים את היציבות למשל, רמה קרישנה וסוואמי ויוקננדה.
למעשה, פטנג'אלי מזהיר מפני צייד שכזה אחרי אקסטזות (1.12). מצב של נחת ושקט אמיתיים, ניתן להשיג באמצעות תרגול קבוע והתבדלות. ההתבדלות היא החופש מכל מה ששמעת או ראית, כאשר החופש הוא תוך כדי המצאות בהכרה צלולה (1.15), שזוהי למעשה ההגדרה של הרפיה מנטאלית.
אום!
כתב: מיכאל סווצניקוב
תרגם: אלכס ניימרק