כיום קיימים סוגי יוגה שונים ומגוונים. בעולם של מושגים שונים הקשורים ליוגה אפשר ללכת לאיבוד. לכן, במאמר זה ארחיב על סוג אחד של יוגה שנעשה נפוץ מאד בשנים האחרונות – יוגה לנשים או יוגה נשית. בנוסף, אתן כמה עצות מעשיות אשר יסייעו לנשים במהלך התרגול שלהן.
מהי "יוגה לנשים"?
בפילוסופיה היוגית , האישה והגבר – הנם הירח והשמש. הנם שונים במהותם, ולכן לא ניתן להשוות ביניהם. אם כן, גם שיטת התרגול לא תהיה דומה. יחד עם זאת לא מבדילים בין יוגה נשית או גברית, אלא ישנם הבדלים בשיטת התרגול עצמה. הרי זה מובן מאליו כי גוף האישה דורש תשומת לב מיוחדת בתקופות מסוימות כגון תקופת המחזור. אולם, אין הדבר אומר כי ישנן תנוחות-אסאנות אשר מיעודות לנשים או לגברים לחוד. (הנה, קישור לתרגול יוגה בזמן הווסת).
ובכן, האם קיימת יוגה נשית?
על השאלה הזו לא ניתן לענות באופן חד משמעי. כפי שציינתי קודם לכן, אכן ישנם הבדלים בין נשים לגברים מבחינה פיזיולוגית. אולם, כפי שלא נהוג להפריד בין שני המינים ביחס לתחומי עיסוק שונים כגון שחייה, ריקוד, ציור וכ"ו, מאחר וההפרדה הזו הנה חסרת משמעות, כך גם באולם היוגה. המושג "יוגה לנשים" או "יוגה נשית" הופיע כדי למשוך יותר לקוחות בקרב הנשים. ישנן אסאנות המשפיעות על אזור רצפת האגן – מערכת המין והשתן – והן טובות עבור גברים ונשים כאחד. אלא, שבדרך כלל לנשים ישנן יותר בעיות "קשרים" באזור זה, והדבר נובע מההבדלים הפיזיולוגיים כגון המחזור החודשי, הריון, לידה, גיל המעבר. נוסף לכך, מבחינה סטטיסטית בשיעורי יוגה משתתפות יותר נשים מאשר גברים וזה לא קשור למין המורה. מלבד זה, לגברים לוקח יותר זמן להיפתח למשהו חדש, הם יותר "כבדים" בלהתאים את עצמם לשינויים, בניגוד לנשים אשר יותר גמישות ופתוחות מטבען הן מבחינה גופנית והן מבחינה נפשית ורגשית . כתוצאה מכך, לנשים הרבה יותר קל לנסות ולהיפתח לשינויים ומצבים חדשים.
למה כדאי לנשים לתרגל יוגה?
מנהל עצבני, עייפות כרונית, מטלות אינסופיות בבית, בעיות עם הילדים, בעיות הקשורות לחברה הסובבת, חילוקי דעות עם בן הזוג – כל הבעיות הללו מצטברות עם הזמן, מתגלגלות וגדלות כמו כדור השלג – יותר ויותר. ברוב המקרים נשים לא שמות לב, איך מנשים מאושרות ומלאות חיים הן הופכות להיות מותשות ותוקפניות. על אף שלא ניתן להיפטר מכל הבעיות בחיים, ניתן לשנות את היחס לעצמינו ע״י גילוי מקורות כוח חדשים בעזרת תרגילי יוגה נכונים אשר מאפשרים להתמודד עם הבעיות. תרגול יוגה כביכול מלכתחילה הומצא עבור האישה. היות וגוף האישה שונה מזה של הגבר בגלל ההשפעה ההורמונאלית, הנו רך וגמיש יותר. הפיזיולוגיה הנשית מיוחדת – מחזור הווסת, הריון, לידה, הנקה, גיל המעבר – מקנות לאישה יתרון פיזיולוגי, המתבטא ברכות וגמישות הגוף. חשוב לציין כי למצבים הפיזיים הללו של הגוף ישנם השפעות על מצבה הנפשי והפסיכולוגי של האישה. יש לה נטייה טבעית לרגשיות ורגשות. גוף האישה נוטה למלאות, יותר מאשר גוף הגבר. במשך השנים, לנשים רבות מתחילות בעיות עם המחזור החודשי (ואף בקרב נערות) ,הוא הופך להיות כבד מדי או לא סדיר, מה שכעבור הזמן עלול להוביל לתסמונת קדם ווסתית אלימה יותר, עצבנות וחוסר שקט. את כלל הבעיות הללו ניתן לפתור או לעדן ע״י תרגול יוגה נכון.
מהם הניואנסים (עליהם דיברנו טרם) בביצוע תנוחות לנשים?
כמובן שישנם ניואנסים בביצוע תנוחות, הנובעים מהבדלים פיזיולוגיים בין גוף אישה אחת לאחרת, ובין גוף הגבר לגוף האישה. לגבר יש גוף חזק ונוקשה,ואילו לאישה הגוף רך וגמיש יותר. לביצוע של אותה תנוחת-אסאנה, אישה וגבר יכולים לגשת בדרכים שונות. ניקח, למשל, את תנוחת bakasana- תנוחת העורב. מצד אחד היא מצריכה כוח בידיים ומצד שני גם איזון. גבר, על מנת להיכנס לתנוחה זו משתמש בכוח, כלומר מפעיל שרירים, מתאמץ הרבה. בהדרגה, עם הזמן הוא מרפה את השרירים, הגוף נעשה גמיש והתנוחה הופכת להיות תנוחת איזון. בניגוד לגבר, כאשר האישה נכנסת לתנוחה, היא פורסת את המשקל באופן נבון,ובאמצעות גמישותה הטבעית, היא מוצאת את הנקודה שבה היא יכול לשהות בתנוחה זו. הודות לשהייה בתנוחה זו, ללא מאמץ מיותר, עם הזמן. האישה מחזקת את הגוף. כאמור, אם הגבר מתפתח מהכוח אל הגמישות, האישה, לעומתו, מתפתחת מהגמישות אל הכוח. כמובן, שישנם המקרים היוצאים מן הכלל – נשים חזקות מאוד וגברים וגמישים מאוד. בשלבים הראשונים של תרגול היוגה, אפשר להעביר את האחריות בהתאמת התרגול אל המורה. אבל, במוקדם או במאוחר לומדים להבין ולהרגיש איזה תרגול או טכניקה הגוף מסוגל לתרגל באותו יום. ישנה טכניקה שהיא מאוד חשובה לגברים ולנשים כאחד והיא נקראת –מולה בנדה. היות ונשים נתקלות בבעיות הקשורות לאזור ריצפת האגן ו"חולשות" הקשורות לאזור זה, הן ערות יותר לקיומן של אותן הבעיות, ולכן נחוץ להן יותר לתרגל את הטכניקה הזו.
כיצד בונים תרגול המאפשר לטפח את הנשיות?
על מנת לפתח את הנשיות יש צורך לשלב בין הגמישות הטבעית לבין חיזוק הגוף. הודות לתרגולים הנכונים נחשפות רגישות, נשיות, חסד וכלל "איכויות" נשיות הטמונות בטבען של הנשים.
כיצד להימנע מהפציעות?
כדאי לפתח "צד גברי", אשר הכרחי גם כן (מדובר על תנוחות מאמץ). מומלץ לעשות באופן קבוע אסאנות, אשר ממבט ראשון נראות מאוד גבריות : Navasana Chaturanga – dandasana , Shalabhasana . יתכן כי ההתחלה תהיה קשה, ותיווצר ההרגשה כי הגמישות נעלמת. אבל זה נחוץ מאד, אחרת בכניסות עמוקות לתנוחות, עלולות להתרחש פציעות עקב העדר טונוס השרירים. חשוב לציין כי בזמן הווסת לא כדאי לתרגל את התנוחות הללו, כי במהלך ביצוען שרירי הבטן נמתחים חזק.
בהצלחה!
מידע זה אינו מהווה המלצה או הנחיה רפואית והוא נועד לידע כללי בלבד.
ניתן לשכפל ולהעביר חומר זה לכל גורם ובלבד שיצוין במפורש המקור וכתובת האתר