יוגה תרפיה, תרפיה ביוגה, יוגה רפואית ושאר שמות אלו נכנסו לעולם היוגה ומהווים כבר חלק בלתי נפרד מהנוף היוגי הססגוני.
מכיוון שכל המושגים הללו באים להסביר למעשה רעיון אחד — תרפיה הנעשית בעזרת היוגה — יהיה נוח להשתמש במושג יוגה תרפיה אף להתייחס לכל ממושגים הללו.
אז מה זה יוגה תרפיה? ובמה היא שונה מיוגה?
לכאורה שאלה זו נראית טיפשית. הרי לכולם ברור מה זה יוגה ויתרה מכך תרפיה.
אבל כאשר מתחילים קצת להעמיק בדברים מבינים שזה לא כזה פשוט,
וכמו שאהב להגיד מורה שלי, פרופסור פיאטיגורסקי: «אם משהו ברור מעליו, זה מצריך בדיקה יסודית!».
מושג יוגה-תרפיה מורכב משתי מילים — יוגה ותרפיה.
אני אתחיל דווקא מה מילה «תרפיה». תרפיה זאת מילה יוונית שמשמעותה — ריפוי, הבראה, ורפואה.
כלומר המושג יוגה תרפיה מדבר על הבראה או ריפוי באמצעות היוגה.
נשאר לנו לכאורה הדבר הפשוט ביותר והוא לתת הגדרה ליוגה. ואילו כאן נמצאת אבן הנגיף. אם אנחנו נלך למקורות ולטקסטים קלאסיים, נגלה הגדרות שונות המיוחסות ליוגה.
ביוגה סוטרות של חכם פטנדג’לי -יוגה היא השקטת תנודות התודעה, ולמעשה יוגה מוגדרת כמצב תודעתי. בבגווד-גיטה יוגה מוגדרת כאומנות בפעולה.
בברהמנות ואופנישדות רבות, ההגדרה של יוגה תהיה איחוד אם האינסוף, וכן הלאה. כלומר, ישנן המון הגדרות של יוגה ולא ניתן להגדיר מה זה יוגה באופן חד שמשעי. נושא הגדרת היוגה הוא נושא מרתק בפני עצמו ודורש כתיבת ספר אחד לפחות.
אבל ניתן למצוא מחנה משותף לכל ההגדרות. בכל זרמי היוגה וכל ההגדרות מדובר על כך שאדם עצמו הוא זה שעושה יוגה. כלומר, האדם לוקח על עצמו אחראיות ומבצע כל הפעולות באופן עצמאי. בו בזמן מודגש שהאדם זקוק להכוונה של מורה, אפשר לדמות את זה למדריך טיולים. מדריך מראה את הדרך והמטיילים הולכים בעקבותיו, אך בו בזמן על כל אחד מהמטיילים לעבור את המסלול בכוחות עצמם. וכך גם מתרגל יוגה (בהכוונת המורה) צריך לעשות את העבודה באופן עצמאי.
בנוסף, אחד המטרות העיקריות של יוגה היא שחרור מסבל. סבל יכול להיות גם פיזי וגם נפשי. במילים אחרות שחרור מסבל זאת תרפיה. לכן, להגיד יוגה תרפיה זה כמו להגיד חלב חלבי, בשר בשרי תרפיה תרפויטית וכיו»ב. כל זה חסר משמעות.
אך מדוע בכל זאת משתמשים במושגים האלו?
קיימות שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא כוחות השוק שבאים להבדיל סוג כזה של תרגול יוגה משאר השיטות בשוק, ולתת הגדרה ברורה לאנשים הזקוקים לטיפול לאן עליהם לפנות.
וסיבה שנייה היא שמעט מאד אנשים יחסית יודעים באמת מהי משמעותה של המילה יוגה.
כאשר נייחד את שתי ההגדרות — יוגה ותרפיה — אפשר להבין שמדובר בפעולות שאדם עושה באופן עצמאי (ובהכוונה של מורה), ולפעולות הללו ישנן גם תוצאות מרפאות ומצד אחר כשמו שכבר ציינתי זאת מיים מימיים)).
מתעוררות שאלות שונות בנושאה.
האם אדם המקבל טיפול באיור ודה או ברפואה סינית או מקבל עיסוי המדמה תנוחות ביוגה מקבל תרפיה? בהחלט, כן. האם הוא עושה יוגה תרפיה (כלומר משחק תפקיד אקטיבי)? סביר להניח שלא, מכיוון שהוא לא עושה זאת בעצמו.
יתרה מכך, אם האדם נוטל צמחי מרפא אפשר להגיד שהוא משחק תפקיד אקטיבי, הרי הוא נוטל את צמחי מרפא בעצמו. אולם זאת רק למראית עין, מכוון שצמחי מרפא עושים את העבודה העיקרית, ולא האדם עצמו.
מכל הנאמר נובעת עובדה אחת מאוד פשוטה. אם יוגה אמורה להיות תרפיה, אז כל השיטה של יוגה היא למעשה יוגה תרפיה. ומזה נובעת מסכנה נוספת נוספת שתדרש מהמורה או מהמתרגל שיטות של יוגה שונות. אומץ ויושר-סאטיה Satya לשאול את עצמו, האם מה שאני מתרגל או מלמד באמת משחרר מסבל, כלומר באמת נקרא תרפיה? ואם לא, אז זאת לא יוגהוזאת גם אחת הסיבות להופעת מושג יוגה טראפיה. מכיוון שישנן זרמי יוגה שאיך זה להגיד פוליטיקליקורראקט. לא בדיוק תורמות לבריאות המתרגל למראת שנושאות שם יוגה….
דרך אגב, אפשר תמיד להגיד שמה שאני מתרגל לכאורה עוזר לי. ואומנם ישנם סימנים מובהקים לתרגול נכון של יוגה, שאותם אפשר לסכם בשני משפטים
— לא מרגישים את הגוף (כלומר הוא לא מזכיר על קיומו באמצעות הכאב)
וגם ישנו מצב רוח חיובי באופן כרוני)).
ולמי מתאימה יוגה תרפיה?
כמו שאמרתי קודם יוגה היא עבודה שמצריכה השתתפות פעילה של תלמיד.
לא כל אדם בנוי ומוכן לקחת אחראיות על בריאותו. זה מצריך אופי מיוחד ורמת מודעות מסוימת. לכן, יוגה טרפיה תתאים רק לחלק מאנשים.
ואני אביא דוגמה הממחישה זאת באופן הכי יפה.
לא מזמן הגיעו אלי שתי תלמידות עם מחלה איומה ושמה קרוהן
( מחלה השייכת לקבוצת מחלות הנקראות מחלות מעי דלקתיות)
אחת מהן הייתה מוכרת כנכה עם דרגת נכות 100%, ובעקבות התרגול המתמיד לאחר שנה הנכות הוסרה לחלוטין! זה לא כל כך טוב כי היא הפסיקה לקבל מביטוח לאומי קצבת נכות, אולם, מצד שני היא בריאה כיום…
והשנייה באה לחמישה שיעורים ונעלמ
ואיני יודע מה גורלה…
תודה רבה לכם,
אשמח לתגובות ושאלות
אלכס ניימרק