Школа йоги Алекса Наймарка

йога, доступная всем

0544-626898

יוגה וצום

יוגה וצוםמאת:  אלכס ניימרק.

תלמידים רבים שלי מנעו כאבי ראש, סחרחורות, חולשה ותופעות אחרות לא נעימות של הצום. עבורם הצום הפך להיות חוויה רוחנית ומטהרת. אני בעצמי צמתי בין חמישה לשבעה ימים ללא שום תופעות אלו וגם ללא רעב.

בהמשך המאמר נמצאים טיפים מעשים פשוטים העוזרים לעשות זאת וגם טיפ איך להפסיק רעב לחלוטין.

צום מבחינה רוחנית

לפחות פעם בשנה אנו צמים או לפחות אנו אמורים לצום (כמובן שמדובר ביום הכיפורים). בנוסף קיימים עוד חגים אשר ניתן לצום בהם. משמעותם של חגים אלו, ידוע לנו היטב, אך פחות ידוע לנו, על השימוש בצום בתורת  היוגה. למעשה, קיימים זרמים ביוגה, שם הצום משמש כאמצעי להתפתחות רוחנית, טיהור גוף ונפש ואפילו לריפוי ממחלות.

יש לי ניסיון קטן בצום, צמתי שבעה ימים – כאשר שתיתי מים במהלך הצום. לעומת זאת, אחד המורים שלי- וולדימיר רויאך, צם  21  ימים, כאשר שלושה ימים מתוכם היו ללא שתיית מים…

איך עושים זאת?

כחודש לפני קיום הצום, עורכים סדרת טיהורי גוף מיוחדים, הכוללים בין היתר ניקוי מעיים ושמירה קפדנית על תזונה מיוחדת. המטרה — להכין את הגוף לכניסה בטוחה ונכונה אל הצום. גם במשך הצום, ממשיכים לבצע טיהורי גוף ותרגילים מיוחדים. את הצום מסיימים בניקוי הגוף ושמירה על תזונה מיוחדת (על מנת לקבל פרטים מדוייקים, ניתן לפנות אלי).

על מנת לצום יום אחד, אין צורך להתכונן חודש ימים. אך בהחלט מומלץ להתכונן אליו במשך השבוע, בעזרת תזונה בריאה (כגון: ירקות, תבשילים, מרקים, לא לאכול אוכל תעשייתי – קפואים למיניהם וכד’  (וניקוי הגוף מרעלים.)

על מנת להעצים את החוויה הרוחנית של הצום ולהקל על תופעות הלוואי הפחות נעימות של הצום (עייפות, כאבי ראש, סחרחורות וכד’) מאידך —  תלמידים רבים שלי, נהנים כבר שנים משימוש בטכניקות אלו וכולם מדווחים על תוצאות מדהימות.

טיפים לצום של יום אחד:

טיפ ראשון: השמדת הרעב.

טיפ שני:

בבוקר בתחילת הצום, רצוי לשתות מיצי ירקות ופירות משולבים, לדוגמא: גזר, תפוח וסלק/גזר ותפוח יש אפשרות לשתות רק גזר. מיצים מירקות, מכילים כמות רבה של וויטמינים, מינראלים וסיבים תזונתיים, אשר עוזרים לעיכול ומנקים את מערכת העיכול מפסולת רעילה. שתיית מיצים בבוקר הצום, הופכת את הצום, לחוויה קלה ונעימה יותר.

טיפ שלישי:

בבוקר של תחילת הצום, מומלץ לשתות מיצי ירקות, אם אתם מרגישים שקשה לכם ואתם רוצים לאכול, האוכל צריך להיות קל ונוזלי עד כמה שניתן, למשל: תבשילים, מרק ירקות, ירקות מאודים או לחילופין, ירקות מוקפצים.

טיפ רביעי:

מומלץ להפסיק אם הקפה. כי הוא משתן וגורם לאיבוד נוזלים. גם קולה ותה המכילים קפאין ולכן לא מומלצים. אם אתם אוהבים קפה השתדלו שבוע לפני הצום, להפחית בהדרגה את מספר הכוסות, על מנת להימנע מכאב ראש של גמילה.

טיפ חמישי:

הארוחה האחרונה (הארוחה המפסקת) —  צריכה להיות מורכבת אך ורק ממיץ ירקות  ו/או  מרק ירקות.

טיפ שישי:

ביום הראשון לצום, מומלץ לעשות טכניקה יוגית שנקראת «באסטי»  או התחליף היותר קל שלה — חוקן.  «באסטי» —  זוהי טכניקה עתיקה מאוד של יוגה.

אגדה הודית מספרת, שבעבר, בתקופה קדומה, ראו יוגים ציפור נודדת אחרי מסע ארוך מאוד. הציפור התשושה, נחתה ליד אגם מים. למרבה הפלא, היא לא החלה לשתות מים כמצופה, אלא, לקחה את המים והכניסה אותם למעי הגס! לאחר שהיא ביצעה פעולה זאת מספר פעמים, היא התרוקנה. רק אז החלה לשתות את המים… וראו זה הפלא, לאחר זמן קצר, היא המשיכה במסעה הארוך והמפרך, מלאת מרץ ואנרגיה.

מאז, השתמשו יוגים ורופאים איוורוודים בטכניקה זו, על מנת לחזק את החולים והזקנים.

באסטי, היא טכניקה פשוטה מאוד, אך מלאת עוצמה. יושבים בכריעה באמבטיה, כאשר מים מגיעים עד הטבור. מכניסים צינור, משומן צמחי כלשהו, באורך של כ- 15 ס»מ ורוחב של כ-1-2 ס»מ (לא חייבים להכניס את כל הצינור, אלא רק כמה סנטימטרים) — אל פי הטבעת ועושים אודיאנה בנדה. מוציאים את הצינור ומרוקנים את המעי. ניתן לחזור על פעולה זו מספר פעמים.

למי שטכניקה זו נראית מסובכת, יכול פשוט לעשות חוקן רגיל. ניתן לרכוש בבית המרקחת חוקן נתלה של שני ליטרים. שוכבים על צד ימין ומחדירים את הצינור (המשומן) של החוקן אל פי הטבעת ובהדרגתיות מאפשרים למים (מים מינרלים או כאלה שעברו רתיחה) לחדור אל המעי הגס. חשוב, שלא תהיינה תחושות לא נעימות. הכל צריך להעשות בנינוחות ובהדרגתיות. מכניסים את כמות המים שנכנסת אל הגוף (בדרך כלל בין חצי ליטר לליטר וחצי) ואחרי מספר דקות מתרוקנים לבד ובאופן טבעי.

פעולה זו, מנקה את המעי הגס, שעל-פי תורת היוגה, מצטברים בו הרבה רעלים, שמרעילים את הגוף ומחלישים אותו. לכן, טכניקה זו מאפשרת, להקל על תופעות רבות של צום, כגון: כאבי ראש, חולשה, סחרחורת ועייפות.

הצום הופך — מסבל לחוויה רוחנית של התבוננות פנימה וחשבון נפש אמיתי. (הערה: טכניקות אלו, לא מתאימות לאנשים הסובלים מבעיות בפי הטבעת או במעי הגס (למשל — טחורים או נשים אחרי הלידה). אנשים אלה, צריכים להיוועץ במומחה לפני ביצוע הטכניקה).

טיפ שבייעי:

בסיומו של הצום, שותים בהדרגה מים, אז אוכלים ארוחה קלה וקטנה, לדוגמא: תפוח, תבשיל או מרק ירקות. אוכל זה, חייב להיות ללא תבלינים כלל. חשוב שהמנה תהיה קטנה, ואת האוכל תאכלו באיטיות.

מבט מערבי על צום

חשוב מאוד, שתהיה לכם הקוראים, תמונה שלמה על הצום .אז כך…

מקורות האנרגיה בצום:

הדלק העיקרי לגופינו, הוא  הגלוקוז. הגוף שלנו יכול להשתמש גם בחומצות שומן וגופי קטו, אולם מערכת העצבים ותאי הדם האדומים, מעדיפים רק גלוקוז. כאשר יש ירידה מהירה של גלוקוז בדם, תאי העצם והתאים האדומים — מתים…  לכן, הגוף שומר על רמה מסויימת של גלוקוז בדם, בכל דרך אפשרית. לגופנו יש 3 דרכים לשמור על גלוקוז בדם:

1) אוכל.

2) מאגר של גליקוגן  (גלוקוז שהגוף שומר למקרה הצורך ומספיק ל — 12 שעות לפחות.)

3) תהליך של גלוקוגינז  —  תהליך שבו הגוף מיצר גלוקוז מחלבונים, חומצות שומן וחומצה לקטית.

הדרך השלישית, היא הדרך היחידה בצום להפיק גלוקוז!

חומצה לקטית וחומצות שומן, מהווים מקור שולי לגלוקוז.

ובמקרה של צום, המקור העיקרי לגלוקוז הוא חלבונים (מטאפורה לכך, קחו דוגמא למשל – הסקה וחימום הבית — יש לנו ערמה של עצים לחימום, אך ברגע שהעצים נגמרים, אתם מתחילים לשבור את ריצפת הפרקט שלכם, הרהיטים, הדלתות… וזאת על מנת להשיג עוד עצים לחימום).

חלבונים — הם חומר בניה של רקמות ואיברים רבים בגוף. הראשונים שנפגעים, הם

השרירים והמערכת החיסונית.

צום והרזיה

לפי ההערכה, לפחות שליש מהקילוגרמים שנושלים בצום, הם שרירים…. ואחרי הצום, לגוף יש תהליך של פיצוי, המאפשר אגירת שומנים במקום שריר….כלומר, הרבה יותר קל להוסיף שומן לגוף אחרי הצום, מאשר להוסיף שריר. הגוף מעדיף לאגור שומן על פני שריר…. ברוכים הבאים לדרך הקלה להשמין…

הרעלים שיוצאים

גם בתהליך פירוק החלבונים, נוצרים חנקן וגופרית, שאותם הגוף יודע לפנות בדרכים שלו. כלומר, רעלים אלו נוצרים בגוף עצמו…

תופעות «המרפאות» והמרפאות באמת, של צום

מכיוון שבצום, הגוף משתמש בחלבונים, שהם חומר הבנייה למערכת החיסונית. בצום, המערכת החיסונית נחלשת. לכן, כל המחלות שהן אוטואימוניות (כלומר, מחלה שבה המערכת החיסונית תוקפת את הגוף) «נעלמות» כי יש הקלה זמנית בתהליך הדלקתי,( בגלל שמערכת החיסונית פשוט קרסה). ( כגון — סכרת, דלקת מפרקים) .

יחד עם זה קיימות מחלות שצום בפיקוח נכון אכן יכול לרפא או להקל עליהן (כגון –אלרגיה, אסטמה)

סיכום:

יש מחלות אשר צום קצר טוב להן ויש כאלה שהוא לא מומלץ עבורן. יש מעט ידע בנושא הצום. זהו נושא מורכב ורב נסתר על הגלוי ….

לכן תמיד מומלץ לעשות צום בפיקוח של אנשי מקצוע.

צום קל וגמר חתימה טובה!

 

מידע זה אינו מהווה המלצה או הנחיה רפואית והוא נועד לידע כללי בלבד.

ניתן לשכפל ולהעביר חומר זה לכל גורם ובלבד שיצוין במפורש המקור וכתובת האתר.

Перейти к содержимому